Van Kwetsbaar naar Kansrijk

Een inclusieve arbeidsmarkt voor jongeren in Nederland: een boekje met best-practices en inspirerende voorbeelden.

Kwetsbaar
1. vatbaar voor verwonding of ander onheil
2. Erg gevoelig

Kansrijk
1. met veel kans van slagen; kans op succes hebbend
2. hoopvol; veelbelovend.

Laat je inspireren door de verhalen van jongerenwerkers, onderzoekers en ondernemers die zich inzetten voor jongeren in Nederland. Samen zetten we stappen richting een inclusievere arbeidsmarkt en leren we anders kijken: niet naar kwetsbaarheden, maar naar kansen.

Meteen het boekje lezen? Geef je op voor onze nieuwsbrief (niet vaker dan vier keer per jaar) en je ontvangt de PDF direct per mail. 👇

De belangrijkste lessen binnen het Platform Jongeren & Werk

Binnen het Platform Jongeren & Werk zijn verschillende initiatieven actief om jongeren naar werk te begeleiden in deze steeds veranderende arbeidsmarkt. Onderzoekspartner Regioplan onderzoekt wat er wel en niet werkt binnen deze aanpakken. Ze delen de belangrijkste geleerde lessen over het platform-model in het boekje. Hieronder alvast een preview.

Interviews

We spraken met meer dan 15 sociaal ondernemers, jongerenwerkers, en onderzoekers. Met hun verhalen willen we inspireren. We willen laten zien dat een inclusieve arbeidsmarkt wel mogelijk is – en hóe! Aan de hand van voorbeelden van alledaagse, maar toch hele bijzondere, betrokken, bevlogen mensen die ieder op hun eigen manier hun steentje bijdragen om jongeren uit kwetsbare omgevingen een hand te reiken. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een arbeidsmarkt die werkt voor iedereen.

Van Antonella, die ‘het echte leven alvast naar binnen haalt’ op haar school, tot Tjark, Thirza en Desiree, die met hun super persoonlijke begeleiding jongeren in Dordrecht een trapje aanreiken om voorzichtig weer hun eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten. Van Brahim, die jongeren vraagt naar hun dromen en ze vervolgens helpt bij het opzetten van hun eigen bedrijf, tot Mourad, die nog steeds bezoek krijgt van de zogenaamd onmogelijke jongeren die hij jaren geleden begeleidde – die langskomen om hun succesverhalen te vertellen

"Ik denk dat onze kracht is dat we niet anders kijken naar statushouders dan reguliere jongeren."

– Josiemar en Richard, jongerenwerkers Stichting Jongeren van de Wereld

Je kent toch wat ze zeggen? Eerst zien, dan geloven. Maar wij doen het andersom. Wij zeggen: eerst geloven, dan zien.

– Brahim Amjohad, kwartiermaker, de Buzinezzclub

Terug naar de homepagina